Rahanpesuun liittyvä laki

Laki rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisestä

 

Rahanpesulainsäädännön tavoitteena on torjua rahoitusjärjestelmän käyttöä rahanpesussa ja terrorismin rahoituksessa. Uudistunutta rahanpesua koskevaa lakia (2017: 444) on sovellettu 3. heinäkuuta 2017 alkaen Suomessa. Rahanpesu tarkoittaa, että rikollisella toiminnalla hankittu raha muutetaan varoiksi, jotka näyttävät olevan laillisia. Käyttämällä rahoitusjärjestelmää rahan rikollinen alkuperä pyritään häivyttämään.

Kaikki EU:n rahoitusyritykset ja pankit ovat velvollisia auttamaan rahanpesun ja terrorismin rahoituksen estämisessä. Pankin on tunnettava asiakkaansa laina- tai säästötilin avaamisen yhteydessä sekä pidettävä tiedot päivitettyinä olemassa olevista asiakkaista. Meidän on kysyttävä taloudellisesta tilanteestasi ja siitä, miten aiot käyttää pankin palveluita. Näiden kysymysten esittäminen on lakisääteinen vaatimus ja osa pankkien sosiaalista vastuuta. Työskentelemme ennaltaehkäisevästi vastataksemme tähän sosiaaliseen ongelmaan ja suojellaksemme asiakkaitamme ja yritystämme. Haluamme myös estää TF Bankin käyttämistä rahanpesuun.

Kaikki esitetyt kysymykset perustuvat uuteen oikeudelliseen vaatimukseen ja kuuluvat pankkisalaisuuden sekä henkilötietolain piiriin. Kaikkia asiakkaidemme tietoja käsitellään luottamuksellisesti.

 

Finanssivalvonnan sivu rahanpesusta

Poliisin sivu rahanpesusta