26.4.2023

Mikä on yhteislaina?

Olet saattanut kuulla käsitteen yhteislaina tai törmännyt käsitteeseen ’’rinnakkaishakija’’ tehdessäsi lainahakemusta. Mitä sitten tarkoittaa yhteislaina ja kuka voi olla rinnakkaishakija? Tässä artikkelissa kerromme vastaukset näihin kaikkiin kysymyksiin.

 

Yhteislaina pähkinänkuoressa

Mikäli olette suunnitelleet esimerkiksi puolisonne kanssa yhteisen asunnon ostoa tai suuremman remontin toteuttamista, kannattaa pohtia myös yhteislainaa. Yhteislaina tarkoittaa yhdessä otettua lainaa, jolloin olette yhteisvastuussa lainasta.

Mikäli lainaa hakee kaksi henkilöä, on todennäköisempää saada tarvittaessa suurempi lainasumma. Vaikka tarve olisi vain pienemmälle lainasummalle, on yhteislaina silti mahdollinen. Tyypillinen yhteislaina on puolisoiden yhteinen asuntolaina, mutta yhteislaina voi olla myös esimerkiksi kulutusta varten otettu laina.

Kuten muitakin talous- ja raha-asioita, myös yhteislainasta kannattaa käydä pohdintaa yhdessä kumppanin kanssa.

 

Kenen kanssa lainan voi ottaa?

Tyypillisesti lainaa haetaan yhdessä esimerkiksi puolison kanssa mutta erikseen ei ole määritelty, kuka rinnakkaishakija voi olla. 

Vaikka nimellisesti toinen on pääasiallinen hakija ja toinen rinnakkaishakija,  olette lainasta vastuussa yhdessä, joten lainaa kannattaa hakea ihmisen kanssa, johon pystyt luottamaan. Pääasiallinen hakija että rinnakkaishakija voivat sopia keskenään maksavansa saman suuruista summaa lainasta, mutta on myös mahdollista sopia, että summat ovat erisuuruiset. Laskuja toimitetaan yleensä vain yksi.

Lainan yhteisvastuulla tarkoitetaan sitä, että molemmilla on yhtä suuri vastuu lainan takaisinmaksusta. Mikäli lainakumppanisi ei suorita omaa osuuttaan takaisinmaksusta, tulee sinun maksaa puuttuva määrä. Yhteislainassa pätee sama periaate kuin yksin haettavassa lainassa ’’Älä koskaan hae liikaa lainaa!’’

Molemman lainanhakijan tulee täyttää kuitenkin normaalit kriteerit, jotka lainaa haettaessa tarkistetaan. Kyseisiä kriteereitä ovat mm. säännölliset tulot, vakaa talous eikä maksuhäiriömerkintöjä ole.

 

Miksi yhteislaina?

Luotonantajat haluavat olla varmoja, että saavat myöntämänsä lainat takaisin. Mikäli lainaa hakee yhden hakijan sijasta kaksi, on se myös pankille turvallisempaa, jolloin lainanmyöntäminen on todennäköisempää.

Koska takaisinmaksu on todennäköisempää yhteislainassa, pystyy lainanantaja tarjoamaan kilpailukykyisempää korkoa lainalle, jolloin lainan maksettava kokonaismäärä voi olla pienempi. Lainatarjouksen koron suuruus on kuitenkin aina tapauskohtainen, ja riippuu monesta muustakin asiasta. Mikäli olette hakemassa suurempaa lainasummaa, on se todennäköisempää saada yhteislainalla.

 

TF Bank myöntää yhteislainaa

Meiltä, TFBankilta, on mahdollista hake myös yhteislainaa. Lainan haku tapahtuu muuten samoin periaattein kuin yksin haettava laina, mutta rinnakkaishakijan tiedot vaaditaan.