15.2.2023

Hintataso nousee, miksi palkka ei?

Viimeisen vuoden aikana tavaroiden sekä palveluiden hinnat ovat olleet rajussa nousussa. Tämä vaikuttaa ihan jokaisen arkeen. Kaupassa käynnin jälkeen ostoksien summa on suurempi kuin aikaisemmin vaikka korista ei löydy sen enempää tuotteita.

Asioidessa ravintolassa tai kahvilassa, nousseet hinnat ovat hämmentäneet aivan kuten myös bensa-asemalla sekä sähkölaskun saapuessa kotiin. Muuttunut maailman tilanne, pandemiakriisi sekä käynnissä oleva Ukrainan sota vaikuttavat globaaliin talouteen, jolloin myös vaikutukset näkyvät meillä Suomessa.

Tuotteiden ja palveluiden hintojen nousua kutsutaan inflaatioksi. Inflaatio on ollut otsikoissa viimeisen vuoden aikana vahvasti. Monet saattavat kuitenkin ihmetellä, mitä tämä inflaatio tarkoittaa tai miksi palkkoja tai muita tukia ei nosteta inflaation kanssa samassa suhteessa. Tässä artikkelissa avaamme tarkemmin, mikä on inflaatio, mistä se johtuu ja mitä haittaa voi olla siitä, että esimerkiksi palkkoja nostettaisiin samassa suhteessa inflaation kanssa. Inflaatio kun koskettaa meitä kaikkia, on tärkeää ymmärtää, mistä on kyse!

 

Mikä inflaatio?

Markkinataloudessa on tyypillistä, että välillä tuotteiden ja palveluiden hinnat nousevat ja välillä laskevat. Tyypillisesti tähän vaikuttaa kysyntä ja tarjonta. Kun kysyntä on suurta, hinnat tyypillisesti nousevat ja kysynnän hiipuessa päinvastoin, hinnat laskevat.

Inflaatiosta puhutaan, kun hinnat nousevat laaja-alaisesti. Maailman tilanteesta johtuen suuren osan tuotteista ja palveluista hinnat ovat nousseet. Tyypillinen ajatusmalli tähän on: aikaisemmin yhdellä eurolla sai enemmän. Esimerkiksi kolme vuotta sitten kaupassa käydessäsi sait 20 eurolla enemmän tuotteita, mitä tällä hetkellä samaisella rahalla saat. Toisin sanoen euron arvo laskee. 

 

Pitäisikö palkkoja nostaa samassa suhteessa?

Inflaatiosta johtuen tulot eivät riitä samalla tavalla kattamaan menoja kuin ennen. Voi olla, että menoja joutuu karsimaan, jotta rahat riittävät pakollisiin kuluihin. Osalla talouksista voi olla ongelmana, että ei ole enää mitään, mistä karsia. Kysymys kuuluukin, miksi palkkoja ei nosteta inflaation kanssa samassa suhteessa? Vastaus ei ole niin yksinkertainen.

Tyypillisesti työntekijät ja työnantajat ovat asiasta erimieltä. Työntekijöiden näkökulmasta vaatimus palkankorotuksista on oleellinen. Koska tuotteiden ja palveluiden hinnat ovat olleet huomattavassa nousussa, täytyy huolehtia, että perustarpeiden tyydyttäminen on mahdollista.

Työnantajien kanta asiaan on hieman erilainen. Työnantajan mukaan palkkojen nousu voi johtaa ikävään kierteeseen, jonka myötä hinnat jatkavat vain nousuaan. Niin työntekijät kuin työnantajat kokevat kuitenkin, että todennäköinen ratkaisu ongelmaan on sama.

 

Mikä kierre?

Työnantajien mukaan palkkojen nousu inflaation johdosta voisi johtaa haitalliseen kierteeseen. Duunitorin tekemässä selvityksessä Palvelualojen työnantajien liiton PALTA-järjestön pääekonomisti Martti Pykärin mukaan palkkojen nostaminen voi johtaa siihen, että myös hinnat jatkavat nousuaan.

Inflaatio iskee yksityisten talouksien lisäksi myös yrityksiin. Kun puhutaan laaja-alaisesta hintojen noususta eli inflaatiosta myös erinäiset raaka-aineet ja esimerkiksi energian hinta on nousussa. Kun raaka-aineiden hinnat nousevat myös yrityksen kustannukset nousevat. Mikäli yritys nostaa samassa suhteessa myös työntekijöiden palkkoja, tulisi heidän nostaa myös tuotteiden/palveluiden hintoja, jotta toiminta on kannattavaa.

 

Mahdollinen ratkaisu?

Pykärin mukaan palkkojen nostaminen voi siis johtaa kierteeseen, jossa hintojen nousu vain jatkuu. Ajatus siitä, että hinnat nousevat mutta tulot eivät, tuntuu kuitenkin epäreilulta palkansaajille. Pitkään jatkuva inflaatio ilman palkkojen nousua johtaa ihmisten elintason heikkenemiseen pitkällä aikavälillä.

Työntekijöiden näkökulmaa edustava Patrizio Lainà nostaa esille myös huolen kierteestä. Hän kuitenkin peräänkuuluttaa erityisesti malttia yritysten hintojen nostosta.

Sekä Pykäri että Lainà nostavat esille kuitenkin työn tuottavuuden kasvun. Mitä tällä sitten tarkoitetaan? Työn tuottavuudella tarkoitetaan, että työtä tehostetaan. Toisin sanoen yrityksissä tehostettaisiin työvaiheita siten, että tuotetta tai palvelua X pystyttäisiin tuottamaan enemmän ja nopeammin. Molemmat ekonomeista ovat sitä mieltä, että tällä olisi positiivinen vaikutus myös palkkoihin eikä hintojen noususta tarvitse huolehtia niin paljon, sillä tarjonta kasvaa. 

 

Voimme olla apuna!

Koska inflaatio koskettaa meitä kaikkia, eikä ratkaisua siihen pystytä tekemään yhdessä yössä, voi kasvaneet menot olla ajankohtaisia monessakin taloudessa. Kasvaviin kuluihin kannattaa varautua säästämällä, mutta lyhytaikaisiin lisäkustannuksiin voi auttaa myös lainarahoitus. Mikäli talouteenne kohdistuu yllättäviä menoja, joihin ette ole varautuneet, olemme apuna. Tutustu tarkemmin TF Bankin lainoihin!