8.5.2023

Älä luovuta korttitietojasi tai pankkitunnuksia kenellekään!

Viimeaikoina rikolliset ovat entistä aktiivisemmin yrittäneet kalastella ihmisiltä pankkitunnuksia sekä korttitietoja. Tyypillisesti rikolliset esittäytyvät pankin toimihenkilöinä tai viranomaisina.

Rikolliset saattavat lähestyä niin puhelimitse soittamalla tai lähettämällä viestin, sähköpostitse tai saapumalla kotiovelle, ja esiintyä uskottavasti. Listasimme tärkeitä asioita, jotka tulee ottaa huomioon, jotta osaa tunnistaa rikollisen lähestymisen.

1. Pankit tai viranomaiset eivät ikinä pyydä pankki- tai korttitietoja puhelimitse, sähköpostitse tai saapumalla kotiovelle. Tietojen luovuttaminen tulee tapahtua asiakkaan omasta tahdosta, ei toisen henkilön pyynnöstä.

2. Mikäli saat epämääräisen viestin pankilta tai viranomaiselta, ethän avaa saamiasi linkkejä. Mikäli et ole täysin varma, onko viesti todella tullut oikealta taholta, soita asiakaspalveluun ja varmista asia.

3. Kaikki verkkopankit hyödyntävät salattua selainliikennettä (selaimen osoitekenttä alkaa muodossa https://)

4. Ottaaksesi vastaan rahaa sinun ei tarvitse antaa pankki- tai korttitietojasi. Rahan vastaanottamiseen riittää tilinumero.

Mikäli vastaanotat epäilyttävän viestin pankilta tai viranomaiselta, raportoi asiasta nopeasti. Näin ollen rikollisten aiheuttamat vahingot saadaan nopeammin estettyä.